Skip to content

Als hij het zegt is het ook zo!

January 19, 2005

Betoverend oergevoel bij Jeroen Zijlstra

Jacques J. d’Ancona

Gebeurtenis: Theaterconcert Jeroen Zijlstra, zang en trompet. Programma: ‘De Doorbraak.’ Teksten: Zijlstra. Composities:Jeroen Zijlstra en Rutger Molenkamp. Musici: Ed Boekee (toetsen), Edwin Wieringa (contrabas en gitaar), Nout IngenHousz (drums) en Rutger Molenkamp (tenor- en sopraansax). Gezien: 14/1 Drachten, De Lawei. Publiek:130. Verder in: Zwolle (11/3) en Groningen, De Oosterpoort (13/5); volgend seizoen elders.

Zo’n titel als De Doorbraak is volstrekt misleidend. Prima. De vissersman J. Zijlstra uit Den Oever, die zich door zijn trompet liet inspireren op de weg naar een zingende en componerende tekstschrijver, heeft persoonlijk dijken ondergraven en doorgeprikt, schepen achter zich verbrand en mensen meegevoerd achter zijn gloedvolle horizonnen. Degenen voor wie zijn derde cd – De Doorbraak, dus – als een verrassing kwam, hadden het een en ander gemist aan nuances, contrasten en overgangen tussen pop, blues, ballads, jazz en meeslepende zigeunermelodietjes. Zij zijn op inhaalmanoeuvre, hij niet.

De singer songwriter in Jeroen Zijlstra is desnoods bereid in zijn liedjes ijzer met zijn handen te breken, als hij de kans krijgt iets moois te vertellen, zoals destijds in het gelauwerde Durgerdam slaapt. Een geschoold, ‘verantwoord’ stemgeluid? Welnee. Het is verpakt in schuurpapier, maar zo persoonlijk als de neten en gebakken voor het kloeke Nederlands waarmee hij laveert tussen de pure, tedere poxc3xabzie van miniatuurtjes en de huisbakken beeldspraak van up tempo stukken.

In voortvarende onbescheidenheid stelt hij zich xc3xa9xc3xa9n voorwaarde: hij waardeert het als we er iets aan hebben. Akkoord, ook omdat hij zich in dit theaterconcert omringt met vier voortreffelijke instrumentalisten voor wie hij letterlijk drie stappen terug doet teneinde hen voor de solo’s respectvol de ruimte te verschaffen.

En die muzikanten vinden het dan ook weer best dat Jeroen Zijlstra zelf de trompet ter hand neemt. Dat kan, omdat de sfeer klopt. Dat geldt niet alleen voor de nummers waarin de jongens de beat er onder gooien. Juist in de rustige stukken of de parafrase op een zeemanslied werkt de smekende weemoed in de harmoniexc3xabn van tekst en muziek beestachtig sterk. Het blijft bijna steeds spannend en in de uitloop van de branding flonkert de betovering van het oergevoel

From → Uncategorized

8 Comments
 1. ruth permalink

  tja, wat kan ik zeggen. alles in me schreeuwt: NIET DOEN!!! Je bent zo blij met je huidige figuur en dan heb je een jaar lang voor niks geleden…. maar aan de andere kant heb je natuurlijk ook gelijk. je prettig voelen is belangrijker dan slank zijn. dat is absoluut een feit!

 2. maar ik eet zoiezo nooit TE veel hoor, ik heb één keer per dag behoefte aan een koekje en geen 4, ik eet altijd netjes mijn bruine of volkoren boterham op en ik ben gek op mager beleg dus ook daar kan ik niets fout mee doen. Ik wilde alleen de gedachte kwijt, want de gedachten dat je aan het lijnen bent maakt hongerig((-; dus nu kan ik weer zonder blikken of blozen gewoon even 3 dropjes eten, zonder dat ik denk oooow dat mag niet, dat moet je niet doen, of dat is dikmakend…nu is het gewoon lekker 😀

 3. ruth permalink

  dan doe je het volgens mij helemaal goed. wil ik ook. want ik heb chronisch honger. als ik net een bord boerenkool achter de kiezen heb, ben ik al weer op zoek naar iets te snaaien.

 4. Hahahaha als je je maar lekker en goed voelt ,daar gaat het om toch?
  Leven moet je goed doen , je krijgt geen tweede kans …

 5. Petra permalink

  Ik krijg er alleen nog maar meer zin in als ik dit zo lees…

  Trouwens helemaal geen jaques recensie.. *verbaasd, zo positief*

 6. meid…ik kan je helemaal volgen….alleen ga ik nog niet met je mee 😀

 7. Goh….die Jacques! :D…..Voor deze keer geef ik xc2xb4m helemaal gelijk! 🙂

 8. Gelijk heb je. Ik vind al dat lijnen ook onzin. Je leeft maar één keer en dan moet je gelukkig leven. Dieet ? alleen als het noodzakelijk is voor de gezondheid.
  Don’t worry, be happy 😉 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: