Skip to content

Hebben jullie al getekend??

April 5, 2005

De brief

Hare Majesteit de Koningin,

Op 30 april vieren wij het feit dat U 25 jaar ons staatshoofd bent. Vijf dagen later vieren we 60 jaar bevrijding. Bevrijdingsdag is een dag waarop we beseffen dat vrijheid een groot goed is, een verworvenheid. Uit de vele redes die Uwe majesteit in de afgelopen 25 jaar heeft uitgesproken en uit de intense betrokkenheid van U en Uw echtgenoot prins Claus, blijkt hoezeer vrijheid, mensenrechten en menselijke waardigheid U aan het hart gaan.

In ons land verblijven mensen die noodgedwongen de onvrijheid in hun geboorteland moesten ontvluchten. Deze mensen vonden hier een veilig, voorlopig onderdak en de procedure om te onderzoeken of ze voor asiel in aanmerking kwamen werd in gang gezet. Bureaucratie en het langdurige proces van de oude asielprocedure hebben echter duizenden vluchtelingen in een niemandsland geplaatst. Pas na vele jaren nam de politiek een beslissing. Uitgeprocedeerd. Uitgewezen. Mensen mogen niet langer hier blijven, maar kunnen ook niet terug naar het land dat ze niet meer als het hunne beschouwen.

Het zijn mensen die Nederland als een thuis ervaren. Velen van hen hebben kinderen die hier in Nederland geboren zijn, die hier naar school gaan, zich veilig en geborgen voelen. Hun schrijnende verhalen hebben vele Nederlanders diep getroffen. Toch staan wij, Nederlandse burgers, die met de mensen achter de cijfers hebben kennis gemaakt, machteloos. Wij houden van Nederland, zijn trots op de gastvrijheid van dit land, maar zien met schaamte dat de bureaucratische procedures hebben geleid tot onmenselijkheid. Gezinnen vallen uiteen. Kinderen moeten terug naar een land dat ze niet kennen en waarvan ze de taal vaak niet spreken. Vrouwen naar landen waar ze geen familie meer hebben, of ooit zijn mishandeld en verkracht. Mannen naar gebieden waar ze zich onveilig wanen. Deze mensen gaan niet naar huis. Want inmiddels is Nederland hun thuis. Terugkeren is een weg naar de duisternis.

Met deze brief vragen wij, Nederlandse burgers – op persoonlijke titel – U, Majesteit, om een royaal gebaar. U bent immers de enige die boven alle partijen staat. Een waarlijk groots geschenk aan het Nederlandse volk, in dit jaar 2005 van uw 25-jarig regeringsjubileum en van 60 jaren vrijheid zou een royaal pardon kunnen zijn: een verblijfsvergunning voor deze (uitgeprocedeerde) vluchtelingen.

Voor deze mensen is vrijheid geen vanzelfsprekendheid, maar een geschenk! Voor ons zou Uw royale gebaar een bevrijding zijn. Want als inwoners van Nederland zijn we medeverantwoordelijk voor het lot van deze (uitgeprocedeerde) vluchtelingen. Waar het hart van zoveel mensen spreekt, hopen wij op een royaal gebaar van U, Majesteit, op een koninklijke geste aan het Nederlandse volk.

Een Royaal gebaar

From → Uncategorized

8 Comments
 1. Die geur is er enkel bij een korte regenbui met daarna terug zon. Gisterenavond heeft het gewoon gestortregend, de hele avond … was niet leuk meer.
  Voor ‘t weekend voorspellen ze hier smeltende sneeuw en maar 8 graadjes, … ook niet leuk meer …. ik wil ZOMER!!!!!!!
  Marijke 8)

 2. hier heeft het gisteravond en vananacht iets geregent en nu is het weer prachtig mooi weer, wel iets kouder…. Ik doe met je mee….wij willen zomer!! -Misschien kunnen we een protest mars organiseren voor alle mensen die zomer willen šŸ˜‰ šŸ˜€

 3. ja zalig is dat …het is zo fris…

 4. ruth permalink

  wat een geweldig initiatief. ik zet hem ook op mijn log, voor die 3 man en een halve paardekop die daar komt en niet hier.

 5. Goed idee van je Ruth! …enne…ik heb de brief zojuist getekend!

 6. Ja, dat was mij toen ook al opgevallen…. Heerlijk…. :D:D

 7. Zal er zo ook even naar toe gaan šŸ˜€

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: